044594-30-30
01014 Україна, м.Київ,
бульв. Лесі Українки, 29
Правила їзди на велосипеді в Польщі, Чехії та Німеччині: що треба знати для власної безпеки

Польща

Правила кермування велосипедом у Польщі дещо відрізняються від звичних для українців. Насамперед, щоб їздити на велосипеді необхідна ліцензія. Щойно дитині виповнюється 10 років, вона повинна скласти спеціальний іспит. Підлітки, які досягли 16 років можуть отримати ліцензію на керування транспортним засобом категорії B1.

В Польщі дороги, призначені для велосипедистів, позначені спеціальною розміткою. Дорогами загального користування можуть їздити тільки повнолітні особи. При цьому за з'їзд з велосипедної доріжки веловодій ризикує отримати штраф – 50 злотих.

Якщо ви не зупинились поруч зі знаком STOP, за це теж прийдеться заплатити 100 злотих, а за гаджети під час руху – 200 злотих. Важливо: кермування велосипедом у стані алкогольного сп'яніння, яке перевищує 0,5 проміле, вартуватиме вам 500 злотих.

Чехія

Відповідно до закону "Про дорожній рух" (Zákon o silničním provozu č. 361/2000 Sb.), кожен велосипед в Чехії повинен бути обладнаний певними пристроями безпеки.

Щодо основних правил для велосипедистів, то можна виділити такі:

На одномісному велосипеді може пересуватися лише одна людина, за винятком велосипеда, обладнаного спеціальним дитячим кріслом. Тоді особа старше ніж 15 років може перевозити дитину віком до 7 років та вагою до 23 кілограмів.

Рух велосипедом автомагістралями, житловою або пішохідною зонами заборонено.

Дорогами рухайтеся тільки крайньою правою смугою. Обганяти транспорт, що попереду, дозволяється лише праворуч.

Завжди перевіряйте справність свого велосипеда та його технічне оснащення. Поліцейські дуже уважно стежать за наявністю світловідбивачів та ліхтарів.

Пам'ятайте, що велосипедна доріжка призначена не лише для вас. Кататися по ній мають право й інші спортсмени – на самокатах, роликових ковзанах та роликових лижах.

Не сідайте на велосипед у стані алкогольного сп'яніння. Навіть, якщо випито лише одне пиво (штраф у 25 – 50 тисяч крон).

Дітям до 10 років дозволено кататися тротуарами, пішохідними зонами та доріжками для пішоходів. Однак виїжджати на проїжджу частину юні велосипедисти можуть лише у супроводі особи, яка досягла 15 років.

Німеччина

У Німеччині не потрібен спеціальний дозвіл для їзди на велосипеді по дорогах загального користування. Однак це не означає, що велосипедисти залишаються безкарними. Вони є теж учасниками дорожнього руху.

Є певні правила, яких має дотримуватися кожен, хто кермує велосипедом. Адже, наприклад, за перевищення швидкості можна отримати штраф від 5 до 350 євро.

Перед початком руху переконайтеся в наявності велодоріжки, яка має бути відмічена знаком синього кольору – тоді рух дозволено. В іншому випадку треба слідкувати за дорожньою ситуацією та вказівками регулювальника. Проїзд на велосипеді в заборонених місцях обійдеться порушнику від 25 до 35 євро.

Рама та багажник у Німеччині призначені тільки для транспортування речей. Дітей до 7 років можна перевозити на рамі велосипеда за наявності спеціально обладнаного крісла у випадку, коли кермувальнику виповнилося 16.

Діти до 10 років можуть рухатися на велосипеді по пішохідній доріжці, а батьки, які їх супроводжують, – тільки по велосипедній. Для порушників передбачений штраф у розмірі 15 євро.

Якщо велосипед обладнаний електромотором і може розвивати швидкість до 45 кілометрів за годину, то рух на ньому дозволений при наявності страхового поліса цивільної відповідальності та водійського посвідчення категорії M.

Заборонено створювати небезпечні ситуації на дорозі: розмовляти телефоном без системи "Hand free" (за це передбачений штраф – 25 євро). Також за перемовини між велосипедистами, які рухаються, доведеться заплатити від 20 до 30 євро, а любителі гучної музики можуть позбутися 15 євро.

Умовні знаки велосипедистів

Не можна також забувати про умовні знаки. Велосипедисти повинні повідомляти про свої наміри інших учасників дорожнього руху. Існує низка загальноприйнятих сигналів руками, якими не варто нехтувати:

  • зупинка – знак у вигляді піднятої вгору руки;
  • поворот праворуч – витягнута права рука паралельно землі з відкритою долонею або витягнута і зігнута в лікті ліва;
  • поворот ліворуч – витягнута ліва рука паралельно землі з відкритою долонею або витягнута і зігнута в лікті права.

Велосипедний шолом

Важливий атрибут велосипедного екіпірування – це шолом. Його обов'язково мають використовувати діти до 18 років. Щодо дорослих велосипедистів, то такої вимоги у нормах ПДР немає. Тобто чи одягати шолом, ви вирішуєте самі, виходячи з особистих критеріїв комфорту. Водночас не варто забувати, що цей аксесуар може захистити вас при падінні.

Також пам'ятайте, що безпека – понад усе, й вона досягається не лише наявністю шолома, а зниженням швидкості в умовах їзди дорогами та дотриманням встановлених правил руху.

Мегатур
Подбор тура
Пошук