044594-30-30
01014 Україна, м.Київ,
бульв. Лесі Українки, 29
Масада, або Фортеця Відчайдушних

Масада, або Фортеця Відчайдушних – один з головних символів єврейського народу, внесений до списку Світової спадщини об'єктів ЮНЕСКО. В Юдейській пустелі, практично на березі Мертвого моря,  на скелі висотою 450 метрів збудована ця фортеця. На верхівці- велике плато, яке захищено зі всіх боків високими скелями, що робить споруду практичне неприступною.

Історичні події відбувалися тут практично 2 тисячі років тому. Але й сьогодні люди захоплюються цими подіями.  Історія ця , за давністю років, овіяна різноманітними домислами та легендами, багато й  недоведених фактів.

В 25 році н.е. Ірод Великий шукав  притулок для себе і своєї родини і наказав збудувати на горі фортецю. «Фортеця» в перекладі з івриту- Масада. Наказ було виконано, під час будівництва було враховано все, щоб люди  у фортеці могли витримати довгу осаду. Іроду не довелося дожити до часів осади. 

За довгі роки тут було багато різних господарів: римляни, єврейський народ. Безсумнівно, фортеця значно виділялася і географічним розташуванням, і наявністю зручностей, яких ще не було в інших фортецях. Побудовані тут були  великі басейни для збору дощової води, система каналізації, і перші колумбарії, тільки не в тому значенні, як ми розуміємо це слово. Справа у тому, що ще римляни зробили в стінах  невеличкі ніші. В кожній ніші за ніжку був прив'язаний голуб так, щоб міг переміщуватись, поки не звикав до місця. Columbarium в перекладі з латині та італійської-голуб'ятня.  Завдяки цим колумбаріям захисники фортеці забезпечували себе м'ясом. Звісно, були і великі сховища для зерна та інших припасів.

Останніми володарями були повстанці, які опинилися тут після падіння Єрусалима. Вони утримували осаду 3 роки. Римляни  почали атаку за допомогою великої катапульти, а потім легіонери підпалили внутрішню  стіну. Зрозумівши, що втримати фортецю не вдасться, а самі вони стануть рабами, захисники вибрали інший шлях: всі 960 людей, включаючи жінок і дітей, були вже мертві, коли перший римський легіонер зайшов на територію фортеці.

Так закінчилась 7-річна боротьба єврейського народу з римлянами і історія фортеці. На жаль, ця історія не має історичного підтвердження: під час розкопок могил не було знайдено. Але це не впливає на те, що Масада має для громадян країни велике значення. Достатньо сказати, що сьогодні молоді солдати приймають присягу саме в Масаді і в їх клятві є слова « Масада більш не паде». Всі ми також знаємо, що секретна служба Ізраїля також носить назву Масада як символ стійкості, незламності й оплоту впевненості.

Руїни фортеці було знайдено в 1862 році, тільки в 1963 почались розкопки, а в 1971 році запрацював фунікулер, який  доставляє туристів до фортеці. Тут дивно зберігся північний палац Ірода, господарські будівлі і, як не дивно, мозаїки і розписи.

В туристичній агенції «Мєгатур» завжди допомогти вам: 098-232-96-96, travel@mega-tour.org

Мегатур
Подбор тура
Пошук